In Digital Marketing mag je meer preken voor eigen Parochie

preken voor eigen parochie

Kort geleden publiceerde Seth Godin dit stuk op zijn blog. Eerlijk? Ik vind het een prachtig verhaal. Daarom vertaal ik het voor jouw gemak.

seth godin

De uitdrukking vertelt ons dat preken voor diegene die al bekeerd zijn verspilde tijd is. Waarom zou je immers marketing richten op de mensen die al bij jouw team horen?

De realiteit is dat mensen die nog niet verbonden zijn aan jouw reis je negeren. Ze staan simpelweg niet open om gepromoot, toegesproken, onderwezen of gepredikt te worden.

Aan de andere kant, onder de mensen die het al begrijpen bestaat de kans dat zij toetreden tot het koor.

Het koor zijn degenen die jouw verhaal verspreiden. Want mond-tot-mond interacties vormen onze cultuur en cultuur vormt onze wereld.

De mogelijkheid voor een persoon om verandering te faciliteren ontstaat door mensen op een vergelijkbaar pad te verzamelen, hen het noodzakelijke gereedschap te geven en van motivatie te voorzien om met de mensen om hen geen het gesprek aan te gaan.

Wanneer jouw werk de moeite waard is, dan moet je preken voor eigen parochie.

Seth Godin, Preaching to the Choir, 3 mei 2022

Een vraag die bij mij speelt en die ik aan het onderzoeken ben is, “vindt jij de parochie, of vindt de parochie jou?” In het verleden neeg ik meer naar de eerste optie en inmiddels neig ik meer naar de laatste.

Waarom?
Wij weten niet wat er speelt in het leven van de ander.
Wij weten niet welke problemen, uitdagingen of wensen de ander heeft.
Wij weten alleen welke oplossingen, informatie of middelen wij hebben.

De ander bepaalt of jij de kans krijgt om hen te bekeren en of zij zich aansluiten bij jouw geloof.

Dit klinkt allemaal erg religieus en het lijkt ook verdomd veel op elkaar. Want jij noemt jezelf geen Jood, Christen of Moslim als jij niet in “God” gelooft. Dan behoor jij niet tot die parochie.

Ik behoor bijvoorbeeld niet tot de “Cult van Apple”, maar wel tot de “PC Master Race”😉. Een Apple-adept kan mij nog zo vaak vertellen dat Apple ervoor zorgt dat je geen gezeik hebt met je computers. Maar ik ga alleen maar zien wat je niet kan met Apple apparatuur. Voor mij zijn er duizend redenen waarom ik daar niet mee akkoord kan gaan.

Daardoor is iedere cent die Apple aan mij spendeert een verloren cent. Maar wellicht geldt dat niet voor jou. Wellicht ben jij een Apple-adept en wil je echt niets anders. Dan is de integratie van Apple’s hard- en software precies wat jij verlangt en accepteer je de nadelen die het met zich meebrengt direct.

Jij bent dan iemand die het een ander aanraadt om de Apple parochie te betreden en te kijken of de voorwaarden hem of haar bekoren. Of de Latte Machiatto bevalt. Dat is hoe marketing echt werkt.

Goede marketing heeft te maken met de overdracht van verhalen tussen mensen. Verhalen die het onderwerp van onbekend naar koud brengen, van koud tot warm en van warm, tot adept. Ieder fase heeft zijn eigen aanpak en middelen.

Maar wat Seth terecht zegt is dat de meesten onder ons alleen beter zijn met de route van “onbekend naar warm”. Terwijl de adept ons de meeste ondersteuning biedt om mensen die route te doen bewandelen door dat de adept daadwerkelijk de interactie met de ongelovige aangaat.

Zij zijn diegene die jouw verhaal verspreiden en jou helpen om jouw doel te bereiken. Als jij geen adepts kan verzamelen doet wat je wilt bereiken er niet (voldoende) toe.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de itContinues nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in online marketing strategieën. Mis deze waardevolle kans niet en het is nog gratis ook!