Selecteer een pagina

Hierom moet je niet meer aan Adobe Creative Cloud beginnen!

adobe creative cloud niet aan beginnen

Shownotes:

Blog: Doe jezelf een plezier en begin niet aan Adobe Creative Cloud

In deze blog neem ik je mee in het proces dat ertoe leidde dat ik Adobe Creative Cloud bij het grofvuil zette, wat de gevolgen zijn voor mijn productieproces én welke content productiesoftware ik nu gebruik. Ik neem je mee in mijn gedachtegang, criteria en keuzes voor de software die ik gebruik. Ook laat ik je weten wat de gevolgen zijn voor mij en mijn bedrijf. Zowel de voor- als nadelen. Maar om duidelijk te maken hoe groot deze stap is voor mij een korte geschiedenis.

Ik werk al sinds Photoshop 6 met Adobe Software en hier is door de jaren heen alleen maar meer software van hen bij gekomen. Het was voor mij een natuurlijk evolutie op klooien in paint en ontwerpen voor diverse schoolprojecten.

Door de jaren heen werd ik beter en ontwierp ik advertenties, websites, drukwerk en meer. Met Photoshop deed ik alles qua beeldbewerking. Photoshop deed wat ik wilde en meer waardoor ik Illustrator niet echt gebruikte.

Toen ik professioneel gebruik van Photoshop maakte ging ik ervoor betalen. Dit moment kwam in 2008 begon. Het was een waar genot deze eerste betaling. Photoshop CS5 was mijn eerste moneymaker. Dus vond ik dat ik moest stoppen “lenen”. Ik deed tot 2018 met deze licentie en in 2018 begon ik opnieuw voor mezelf en ik overstapte op Creative Cloud en kwam de pijn vanzelf voor deze suite betalen aangezien ik al 8 jaar met deze ene licentie werkte.

Aan deze geschiedenis zie je hoe de Adobe software, specifiek Photoshop, verankerd was in mijn werkzame leven. Ik heb het maximale uit die Photoshop CS5 licentie gehaald doordat de functionaliteit niet dusdanig veel beter werd dat ik moest opwaarderen. Ik zag ook dat Adobe software steeds duurder en duurder werd door de extra functionaliteit die ik niet gebruikte. Tot ik begon in 2018 begon met videobewerking en podcasting voor Stoïcijnse Gedachtes. Eigenlijk had ik op dat moment beter onderzoek moeten doen in plaats van aanschaffen wat ik al gebruikte. Adobe Software lijkt namelijk nauwelijks qua interface. Ik had me op dat moment al los kunnen rukken.

Toen ik opstapte op Adobe Creative Cloud begon ik te merken dat de software niet zo stabiel is. Je krijgt met Creative Cloud vooral heel veel software, maar het is niet heel goed. Dat terwijl je er echt de hoofdprijs voor betaald. Dit maakt het extra pijnlijk dat ik tot begin dit jaar heb ik enkele duizenden euro’s neergelegd voor Adobe Creative Cloud producten.

Hier verdiende ik natuurlijk ook voldoende geld mee, maar eerlijk gezegd niet in een gezonde verhouding. Ik ben immers vooral een uitvoerend strateeg. Mijn geld verdien ik meer met het plan dan met de bewerkingen.

Het geeft mij gewoon een nare smaak in de mond dat ik maar blijf betalen voor dingen die ik niet gebruik en ook dat waar ik voor betaal niet bepaald het beste van het beste is. Ik ken geen Adobe gebruikers die geen werk zijn kwijt geraakt omdat de software is gecrasht en dat moet eigenlijk niet kunnen voor deze prijs.

De reden dat ik pas begin 2024 besloot om te stoppen met Adobe was dat ik “gewend was aan het gebruiken van:

  • Photoshop
  • Premiere Pro
  • Audition
  • After Effects
  • Aan het leren
  • Illustrator
  • Lightroom
  • InDesign

Ook was ik bang dat samenwerken met anderen moeilijker zou worden. Want Adobe Creative Cloud is de meest gebruikte software. Het is ineens erg makkelijk om bestanden uit te wisselen zonder gedonder. Het wordt significant lastiger om samen te werken als je moet afstemmen welke bestanden je naar elkaar stuurt. Een volgend nadeel is dat ik toegang verlies tot ouder werk om dezelfde reden.

Als laatste heb ik door de jaren heen ook een eigen werkwijze en workflow ontwikkelt. Photoshop kende ik op mijn duimpje. Er was ook veel dat ik niet kon, maar dit miste ik tot op heden niet.

Toch wilde ik stoppen met constant geld over maken aan Adobe, ik ben simpelweg niet tevreden over ze. Dit betekent dat ik serieus op zoek moet naar nieuwe software.

Waar moet de nieuwe software aan voldoen?

De nieuwe software suite die ik voor itContinues gebruik moet aan verschillende eisen voldoen. Sommige lijken heel klein en simpel en vallen in de “ja, duh”-categorie, anderen zijn wat complexer. Toch moet het voldoen anders kan ik er niet (lang mee) werken en kost het me tijd en geld. Om dit te beoordelen heb ik de volgende criteria bedacht.

Wat zijn deze criteria?

1. Ik eis Dark Mode, ofwel een donkere interface.

Ik moet in deze software werken en ik vind software die geen Dark Mode kent vervelend. Als ik dag in dag uit in een schijnwerper wil kijken dan koop ik wel een schijnwerper, is een stuk goedkoper dan een monitor.

2. De software moet stabiel zijn.

Dit is iets wat mij vaak tijd kostte in Adobe terwijl mijn workstation echt geen slechte machine is. Ik doe niet eens zo’n zwaar bewerkingswerk. Dus daar mag niks in fout gaan in mijn beleving.

3. Het moet zo veel mogelijk van de Adobe-bestandtypen kunnen openen.

PSD-bestanden zijn inmiddels zo “normaal” dat ze in andere software te openen zijn. Dit geldt niet voor alles en dit weet ik. Maar Photoshop is eigenlijk de het enige Adobe programma waar ik regelmatig bestanden van anderen moest openen. Illustrator is een nice- to-have.

4. Het moet significant minder kosten dan Adobe

Anders zijn de kosten simpelweg een stuk hoger dan de baten. Ik moet immers investeren om het product te leren kennen en dit kan ik niet doorberekenen aan mijn klanten.  

Ook belangrijk om te benoemen is wat ik NIET wil zien. Om een goed selectiekader te creëren is dit ook van belang.

5. Geen abonnementsmodel

Het abonnement-model van Adobe is te prijzig om maand in maand uit te betalen. Daarnaast blijft er niks over wanneer je besluit een keer over te slaan. Ik wil kunnen stemmen met mijn portemonnee en niet gegijzeld worden door een bedrijf dat niks om mij geeft.

6. Niet te niche

De software moet een aanzienlijke hoeveelheid gebruikers hebben en hoog aangeschreven staan.

7. Niet te veel verschillende leveranciers

Overzicht is ook wat waard ik wil niet 7 verschillende leveranciers hebben van de software die ik gebruik. Het wordt veel te veel werk om alles in de gaten te houden en blijven testen.

Dit is geen podcast over alle opties die ik kan overwegen. Ik heb mijn keuzes als in Januari gemaakt en de software is al aangeschaft. Waar ik je in mee wil nemen is mijn gedachtegang. Waarom heb ik gekozen waar ik voor heb gekozen?

Serif’s Affinity Photo, Designer en Publisher 2

Zeker voor beeldbewerking wilde ik niet een interface leren die te veel verschilt van Photoshop, Illustrator of InDesign. Het mag best anders zijn maar ik ben te veel gewend aan de lay-out van Adobe software dat de investering te groot zou worden.

Door de aanschafwaarde van nog geen €150 exclusief BTW is de Affinity Suite een no-brainer. Op moment van deze podcast, link in de shownotes) kan je het zelfs voor minder dan € 105 exclusief BTW kopen.

In Serif’s Affinity Suite zitten Photo, Designer en Publisher die zichzelf als een bijna één op één vervanging verhouden tot Photoshop, Lightroom, Illustrator en InDesign. Ook de interface is in veel gevallen erg vergelijkbaar als is sommige terminologie anders. Layer Options heten bijvoorbeeld FX en zijn op een andere plek te vinden dan in Photoshop.

De gewenningsfase was erg kort en het internet staat vol met behulpzame artikelen en video’s om je snel te leren wat de Adobe equivalenten zijn in Affinity. Hiermee lever Serif echt goed werk af! Mijn workflow is nauwelijks gewijzigd en eerlijk de persona’s werken eigenlijk wel fijn vergeleken tot de gare views van Adobe producten.

Black Magic’s DaVinci Resolve

Tot mijn grote verbazing kan ik alle video- en audiobewerkingssoftware vervangen door DaVinci Resolve en stuk gratis software van Black Magic. DaVinci Resolve is een one-stop shop voor audio en video. Het basis werk dat je in Première Pro doet doe je in de eerste twee persona’s van DaVinci Resolve. After Effects werk doe je in de Fusion-persona en Audition vervang je door de Fairlight-persona. Je hebt letterlijk alles plus een schijnbaar betere color grading tool in DaVinci Resolve. Waarom zou je eigenlijk nog dit deel van de Adobe Suite willen leren?

Gelukkig ben ik nog niet goed genoeg in het bewerken van video en audio dat dit een grote investering is om te leren! Daarom kan ik een beginnende maker in dit vakgebied Adobe Creative Cloud niet eens meer aanraden.

Ja, dingen werken anders, maar veel daarvan zijn prettiger wanneer je doorhebt wat er gebeurt.

DaVinci Resolve kent ook een betaalde variant in de vorm van DaVinci Resolve Studio, deze kost $299 wat dat ook mag zijn in euro’s op dit moment. Je krijgt Studio ook in veel gevallen bij hardware die Black Magic verkoopt zoals camera’s en videobewerkingshardware. Kortom dit kan nog op mijn verlanglijstje komen. Maar dit is op dit moment niet nodig.

Wat levert mij dit op?

Wat ik mooi vind aan deze reis en de besluiten die ik heb genomen is dat meer doe dan minder geld uitgeven. Ik vervul ook een behoefte bij mezelf om te leren en ontwikkelen. Het opnieuw leren van deze software maakt mij flexibeler omdat ik meer herken.

Maar ik neem je even mee in het kostenplaatje:

Als je een maandabonnement afneemt bij Adobe ben je €83,77 per maand kwijt. Geef je vooraf aan dat je iedere keer een jaar vast wilt zitten betaal je € 55,84 ofwel €670,12 per jaar. Je kan er ook voor kiezen om het hele bedrag één keer te betalen en dan betaal je €645,24 voor het hele jaar Adobe Creative Cloud.

Laten we dus van het meest gunstige scenario uitgaan die € 645,24.

De hele Affinity Suite kost normaal € 148,76 en DaVinci Resolve kost niks. Dus dat scheelt € 496,48 het eerste jaar en daarna €645,25 per jaar. Zeker in het begin van je carrière is dit serieus geld. Stel je voor dat je al timmerman zo’n bedrag kwijt bent aan huur voor je schroefmachine en nee, dit is niet heel eerlijk vergelijk, maar Adobe roomt wel erg veel af voor een gereedschap.

Je zou denken dat ik mijn workflow in deze software volledig heb moeten omgooien, maar niks is minder waar. Om eerlijk te zijn ik was nog niet bepaald een PRO wanneer het aankomt op Adobe Creative Cloud Suite. Ik kan er mee werken en maken wat ik wil. Maar ik ga nog niet zo diep dat in niet heel snel kon overstappen.

De Affinity Suite is gemaakt om mensen die Adobe gewend zijn makkelijk te laten overstappen en dat heb ik ook ervaren. Binnen anderhalve week zat ik op hetzelfde niveau als ik had bij Photoshop en Lightroom en ik ben zelfs inmiddels beter in Designer dan ik was in Illustrator.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor DaVinci Resolve. Ja het was wennen omdat alles in één programma gebeurt, Maar tegelijk maakt dit de overstap heel makkelijk. Want je hebt het gevoel dat je beter wordt in één programma in plaats van drie. Want even eerlijk de interface van de Adobe producten zijn totaal niet op elkaar afgestemd en dit is bij Affinity en DaVinci wel het geval. Dit doen Serif en Black Magic heel goed.

Als laatste denk ik dat ik veel verder ga komen met deze software dan ik ooit heb gedaan in Adobe. Natuurlijk ga ik nog tegen problemen aanlopen wanneer ik moet samenwerken met andere bedrijven. Maar dit brug passeren we wel wanneer ik het tegenkom.

Kan ik je de overstap aanraden?

Dat hangt ervan af, ben jij op expert niveau en al helemaal gesetteld in Adobe Creative Cloud en voelt dit als thuis? Dan zou ik het niet doen. Het is dan veel makkelijker en waarschijnlijk beter voor jou om daar te blijven.

Maar in alle andere gevallen kan ik je alleen maar aanraden om over te stappen. Van beginners tot gevorderden, zeker wanneer je startende bent. Begin niet eens aan Adobe. Zonde van je tijd en geld. DaVinci Resolve is voor de meeste mensen inclusief mezelf zo compleet dat je waarschijnlijk nooit Studio nodig zal hebben en Affinity is dusdanig vergelijkbaar dat ik de Adobe equivalenten aan het vergeten ben.

Al met al, in de meeste gevallen zou ik je adviseren om over te stappen of ermee te beginnen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de itContinues nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in online marketing strategieën. Mis deze waardevolle kans niet en het is nog gratis ook!