Selecteer een pagina

Wat “Een Digitale Herontdekking” betekent voor itContinues

digitale herontdekking podcast

In de podcast “Een Digitale Herontdekking” hoor je hoe ik, Hervé, op zoek ben naar een nieuw carrièrepad. Maar laten we eerlijk zijn, mijn carrière zijn de activiteiten van itContinues. Dan lijkt dit betekenen dat itContinues ophoudt met Digital Marketing werkzaamheden. Niets minder is waar. De online marketingactiviteiten van itContinues zullen toenemen, maar met een duidelijke focus. Het probleem van itContinues nu is dat ik alles doe, SEO, SEA, social en content voor alle branches en specialisaties. Want een specialist in “alles” is een specialist in niets.

In het verleden vindt je de toekomst

Een passie van mij van kinds af aan was “geluid”. Niet per se muziek, maar wel spraak. Ik luisterde ook veel radio, ik kan me nog herinneren dat de microfoon ingang van mijn boombox mij het meest interesseerde. Toen ik de nagenoeg gesloopte microfoon van de My First Sony terug vond en deze aansloot op de microfoonpoort, zijn er nog vele slechte cassettebandjes vol gekletst door mij.

Wat ik ook vaak te horen heb gekregen door de jaren heen, is dat ik “een radio stem heb” en dat ik “daar iets mee moest”. In tegenstelling tot velen heb ik het ook nooit vervelend gevonden om mijn eigen stem terug te horen. Kortom, misschien moet ik hier ook wat mee.

Veel later kregen podcasts en luisterboeken mijn aandacht, niet om ze zelf te maken. Maar om ze in grote aantallen te consumeren. Pas in 2018 ben ik zelf weer gaan opnemen. Op mijn telefoon nam ik de podcast “Stoïcijnse Gedachtes” op. Dit deed ik in een tijd dat het echt niet goed met mij ging en was vooral een hulpmiddel voor mij om om te gaan met de beperkingen die ik bij mijn werkgever voelde. Het was een uitgang voor mijn creativiteit, iets dat ik enorm miste en niet wist te vinden bij mijn laatste twee werkgevers.

Het leuke van die podcast was dat ik er ook mensen mee hielp, en ik heb er destijds echt hele leuke reacties op gehad. Maar toen Innovelty werd omgedoopt in itContinues verslapte de toch wel goede gewoonte om meermaals per week een korte aflevering op te nemen. In totaal zijn er 130 afleveringen van “Stoïcijnse Gedachtes”, later de “Nuanced Podcast” uitgekomen.

Laat maar weten in de Comments of ik ze opnieuw moet uitbrengen.

De ontwikkeling van internet marketing zint mij niet

Deze kop kan het risico opleveren dat ik overkom als Don Quichot, maar hoor me even aan. Het internet beweegt al jaren een kant op die moeilijk positief genoemd kan worden. Macht consolideert in de handen van een extreem kleine minderheid aan bedrijven. Meta, Alphabet, Microsoft, Amazon en Apple ook wel bekend als, de al lang niet meer kloppende afkorting, “FANG”-bedrijven hebben het internet dusdanig stevig in de greep het eigenlijk niet meer leuk is. Door de nagenoeg monopolies die deze bedrijven hebben zijn er steeds minder wegen om succesvol te zijn voor een kleine ondernemer in de Internet Marketing. Specialisatie is noodzakelijk!

Dit laatste is mij eigenlijk nooit gelukt en dit komt eigenlijk omdat ik bij al mijn verschillende banen altijd verschillende dingen deed. Ja, ik ben jarenlang gespecialiseerd geweest in paid search advertising, hoofdzakelijk via Google Ads. Daarnaast heb ik ook gewerkt aan Bing, Meta, Twitter, Snapchat, TikTok en LinkedIn-campagnes. Voor allerlei onderwerpen, van shampoo tot keukens en van internetverbinding tot streamingdiensten. Altijd advertenties maken, niet eens het grafische deel voor de variatie. Nee, mijn taak was de URL’s te selecteren, korte tekstjes te schrijven en de resultaten te analyseren. De specialisatie die ik bezat voelde me uiteindelijk opgedrongen, ik voelde me opgesloten in een hok waar ik maar niet uit kon komen.

Ieder onderwerp was hetzelfde, er was geen enkele diepgang. Ik kon pas uit deze cel ontsnappen toen ik begin 2019 voor mezelf begon, ik kon weer de breedte in. Ik was in eens social media content manager op een congres, audio/video technicus bij een evenement, digital marketing manager voor een campagne met een groot budget waarbij ik van begin tot eind betrokken was en natuurlijk marketingstrateeg voor een atleet Door al deze dingen voelde ik mezelf eindelijk weer tot leven komen. Kortom ik voel me als of ik mijn vleugels weer kan spreiden. Ik voel me weer vrij om te kiezen.

Wat wordt de focus van itContinues?

Ik ga mijn stem gebruiken en anderen uitnodigen om hun verhaal te vertellen. Niet op een vage, strategische manier, maar heel concreet. itContinues gaat een podcasting bedrijf worden. Voorlopig hoofdzakelijk gericht op audio, maar video zal ook toegevoegd worden in de nabije toekomst. Ik heb nog wel wat te leren. Want ik ben nog geen audiotechnicus. Maar als ik inmiddels iets over mezelf weet is dat ik verdomd goed en snel kan leren.

Tegelijkertijd heb ik vaardigheden die weinigen hebben: ik begrijp online marketing en weet hoe ik mijn podcasts organisch kan laten groeien. Deze vaardigheden ga ik toepassen op educatieve content via Udemy, Soofos, YouTube en wie weet TikTok. Kortom, itContinues blijft goed in wat het doet, maar we gaan er meer en meer een audio component in toevoegen.

Mijn eerste "echte" microfoon

Waarom is Podcasting zo’n waardevolle activiteit?

Ga eens na, welk ander medium geeft haar gebruiker de mogelijkheid om actief te blijven. Een video kijken en wandelen of autorijden is gevaarlijk. Maar na de radio luisteren is geen enkel probleem. Koken en een boek of blog lezen is erg moeilijk, zo niet gevaarlijk. Podcasts en audioboeken zijn een medium waarbij je actief iets anders kan doen. Ik kan me zo snel niet bedenken bij welke andere activiteit dit ook zo is.

Podcasts kunnen kort of lang zijn. Gebruikers komen terug om hun podcast af te luisteren, of deze nu 15, 30 of 240 minuten duurt. Daarnaast luistert ruim 80% van de podcastluisteraars meer dan 7 uur per week naar podcasts (bron). Daarnaast gaat de wereldwijde markt naar verwachting groeien van $ 23.560.000.000 in 2023 naar $ 131.130.000.000 in 2023 (bron). Dat is een bizarre groei. Maar gezien de mogelijkheden van het medium voor de gebruiker is het zeer waarschijnlijk.

Podcasting is echter geen makkelijke activiteit, ondanks de lage toegangsdrempel. Want er zijn volgens Spotify in Januari 2023 ruim 5 miljoen podcasts waarvan slechts 450.000 op dit moment nog actief. Mijn eigen “Nuanced Podcast” viel ook in die 4,55 miljoen inactieve podcasts. Dit lijken allemaal grote getallen. Maar wanneer je bedenkt dat YouTube niet eens begint te zweten over dit aantal in vergelijking tot het aantal video’s dat zij per maand verwerken, dan zegt dit toch wat.

itContinues wordt een podcasting bedrijf

Het feit dat ik dit nu vertel betekent nog niet dat het zo is. Er is nog veel te ontwikkelen en leren. Maar als ik hier niet aan begin, dan gaat het zeker niet gebeuren. Aan apparatuur gaat het niet liggen. Op moment van schrijven kan ik al op locatie podcast productie aanbieden met in totaal 4 personen. itContinues bezit de benodigde professionele apparatuur. Dus mocht je mij de kans willen geven om aan de slag te gaan met de productie van jouw podcast, laat het me weten.

Heb je vragen en/of opmerkingen, laat deze dan achter in de comments.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de itContinues nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in online marketing strategieën. Mis deze waardevolle kans niet en het is nog gratis ook!