Hoezo voldoen TrueView-ads niet aan de kwaliteitsnorm van Google zelf?

google trueview

Heb je ooit gehoord van TrueView – Google’s videoadvertentieformat – dat je alleen betaalt als mensen je advertentie bekijken? Misschien heb je het zelfs gebruikt om je merk te promoten op YouTube of andere websites en apps die samenwerken met Google. Maar wist je dat veel van deze TrueView-advertenties helemaal niet aan de eigen kwaliteitsnormen van Google voldoen?

Uit een recent onderzoek van Adalytics (bron) blijkt dat adverteerders, waaronder Fortune 500-merken, de Amerikaanse federale overheid en vele kleine bedrijven, jarenlang mogelijk zijn misleid over de TrueView-skippable in-stream videoadvertenties van Google. Deze advertenties zouden moeten verschijnen voor, tijdens of na YouTube-video’s of andere video-inhoud, en de kijkers de mogelijkheid moeten geven om de advertentie na 5 seconden over te slaan. Bovendien zouden de advertenties hoorbaar moeten zijn en niet automatisch moeten afspelen zonder kijkersinteractie.

Google’s Adsense-netwerk is kwalitatief uitermate teleurstellend

Het onderzoek toont echter aan dat veel TrueView-advertenties werden geserveerd op honderdduizenden websites en apps waar de kijkerservaring niet aan deze kwaliteitsnormen voldeed. Bijvoorbeeld, veel TrueView-advertenties werden geserveerd in kleine videospelers in de hoek of zijkant van het scherm van de kijker, met weinig of geen video-inhoud tussen opeenvolgende advertenties, waar de videoadvertenties automatisch werden afgespeeld zonder enige kijkersinteractie of -initiatie.

Voor een groot infrastructuurmerk ging slechts ~16% van hun TrueView-budget naar YouTube.com of YouTube’s apps. Het grootste deel van hun budget werd besteed aan tienduizenden verschillende websites of mobiele apps die deel uitmaken van het Google Video Partner (GVP) netwerk. Het merendeel van die GVP mobiele apps en websites serveerden de TrueView-advertenties in gedempte, automatisch afspelende, interstitiële en/of niet-zichtbare advertentieruimtes – wat niet overeenkomt met het TrueView- of skippable in-stream advertentieformaat.

Adalytics deelde voorbeelden van deze TrueView-plaatsingen met adverteerders en mediakopers. Tientallen marketeers verklaarden dat ze deze TrueView-inventaris die op 3rd party omgevingen draaide niet zouden hebben gekocht als dit feit vooraf duidelijk aan hen was uitgelegd. Marketeers gaven ook aan dat ze niet verwachtten of wilden dat videoadvertenties gedempt werden afgespeeld, en dat dit in strijd was met hun begrip van TrueView.

Derde partijen kijken vaak niet goed genoeg naar plaatsingen

Deze misleiding kan adverteerders tot miljarden digitale advertentiedollars hebben gekost, die uiteindelijk werden besteed aan kleine, gedempte, automatisch afspelende of interstitiële videoadvertentie-eenheden die op onafhankelijke websites en mobiele apps draaien.

Bovendien werd Google waargenomen bij het serveren van merken’ TrueView-advertenties op websites die tienduizenden schendingen van het auteursrecht hebben gehad (potentiële “piraterijsites”), wat mogelijk brandveiligheidsproblemen oproept en vragen doet rijzen over de geldigheid van Google’s TAG-certificering en MRC Brand Safety-accreditatie.

Google werd ook waargenomen bij het leveren van duizenden TrueView-advertenties aan verklaarde bots die draaien op Google Cloud datacenter servers. YouTube staat sinds 2016 geen onafhankelijke 3rd party meet- en verificatietags toe op zijn advertentie-inventaris.

Ten slotte werden TrueView-advertenties van merken gerapporteerd als geserveerd op Russische websites, waaronder “pravda.ru” – een website die wordt gekenmerkt als “een instrument van de Russische staat” en door NewsGuard wordt aangehaald als “het publiceren van valse, pro-Russische desinformatie, waaronder valse claims met betrekking tot de invasie van Oekraïne.”

Wat vindt itContinues hiervan?

Dit onderzoek roept ernstige vragen op over de transparantie, verantwoording en kwaliteit van Google’s TrueView-advertentieproduct. Het suggereert ook dat Google zijn adverteerders niet voldoende informeert of beschermt tegen de risico’s van het adverteren op dubieuze of schadelijke sites en apps. Adverteerders die gebruik maken van TrueView zouden hun advertentie-uitgaven moeten herzien en eisen dat Google meer duidelijkheid en controle biedt over waar hun advertenties worden weergegeven.

Overigens zijn er al jaren signalen van het lakse gedrag van Google. Wanneer je een plaatsingsrapport doorneemt van je TrueView-advertenties, dan zie je honderden, zo niet duizenden irrelevante apps en dubieuze websites waarop je advertentie is getoond. Dit is eerlijk gezegd ook de reden waarom ik niet vaak display-advertenties adviseer zonder hele duidelijke richtlijnen en doelgroepen.

De uitkomst van het onderzoek van Adalytics is niet verrassend en het is goed dat dit eindelijk belicht wordt. itContinues heeft niet het klantenbestand om een dergelijk onderzoek steekhoudend te doen, maar het bevestigt wel het gevoel dat ik al jaren heb over Google’s AdSense-netwerk en elk ander online advertentienetwerk. De kwaliteit ervan is erbarmelijk, ditzelfde geldt voor het “Google Search Partner”-netwerk en dit is nog minder transparant dan het Google Display Netwerk.

Wat gaat er veranderen?

itContinues heeft geen invloed op het beleid bij Google, maar wel op het beleid dat ik voer voor het beheer van de campagne van mijn klanten. Ten eerste zal ik het Search Partner Netwerk uitschakelen voor de klanten die ik beheer. Ja, hierdoor gaan we klikken inleveren, maar ik verwacht dat de effectiviteit van de campagne weinig lager zal worden.

Klanten waarbij ik een Display Campagne heb lopen, kunnen een belletje van mij verwachten waarbij ik de stand van zaken met ze zal doorlopen en alternatieven zal voorstellen. Dat plaatsingsrapport waar ik het eerder over had, daar gaan we serieus in duiken en kijken welke plaatsingen we willen behouden. Het vrijgekomen budget zal of teruggaan in de zak van mijn klant of worden ingezet voor Digital Marketing Engineering-projecten om nieuwe, meer betrouwbare kanalen te ontdekken.

Als laatste gaat de Google Search Ads Cursus in de volgende update voorzien worden van een bijgewerkt college over het Search Partner Netwerk en wat je kan verwachten wanneer je het inzet, met een advies om het niet te doen. In de huidige versie ben ik er al niet heel positief over, maar de nadruk komt meer te liggen op de kwaliteit van het verkeer dat het nu oplevert.

Ik hoop dat je deze blog nuttig en informatief hebt gevonden. Ik denk dat het belangrijk is om bewust te zijn van de kwaliteit en transparantie van de advertentienetwerken die we gebruiken om onszelf te promoten. Nu is het belangrijk om je eigen advertentie-uitgaven te controleren, herzien en kijken of je het eens bent met de plaatsingen waar je advertenties worden weergegeven.

Heb je zelf ervaring met Google’s TrueView-advertenties? Wat vind je van de resultaten van het onderzoek van Adalytics? Hoe ga je om met het Search Partner Netwerk en het Google Display Netwerk? Laat het me weten in de reacties hieronder. Ik ben benieuwd naar je mening en feedback.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de itContinues nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in online marketing strategieën. Mis deze waardevolle kans niet en het is nog gratis ook!