Adverteren op het internet kan op vele verschillende manieren. De twee grootste platformen zijn Google- en Facebook Ads. Via deze advertentieplatformen kan je mensen bereiken in vele verschillende vormen. Zoals tekst, afbeelding en video. Toch zijn er grote verschillen tussen de twee platformen en hun gebruikers. En waarom zijn tekst advertenties zo effectief? Deze blog biedt antwoorden.
Dat ik Facebook- en Google gebruikers zie als twee totaal verschillende partijen, is eigenlijk grappig. Want we zijn (bijna) allemaal Google- & Facebook gebruikers. Toch vertonen we binnen deze platformen verschillend gedrag.
Laten we eerlijk zijn, optisch zijn Facebook Ads sterker. Facebook advertenties bevatten altijd afbeeldingen of video’s. Deze beelden zijn een integraal onderdeel van een Facebook advertentie. Beelden laten veel meer zien van wat we willen tonen als adverteerder. Naast een kracht is dit een probleem. Als adverteerder maken een advertentie die toont tonen wat wij willen tonen. Dat is niet persé wat de Facebook gebruiker wil zien.
Een Google Ads zoekadvertentie is een stuk ‘saaier’. Drie keer 30 tekens als kop en twee keer 90 tekens voor een beschrijving. Daar moeten we het mee doen. Toch is deze advertentie doorgaans effectiever qua doorklik- en conversie ratio, dan een advertentie op Facebook.
Effectiviteit van een advertentie heeft te maken met onze intenties op het betreffende platform.
Op het Google Zoekplatform zijn we op zoek naar een antwoord op een vraag of probleem. Binnen de Facebook omgeving kijken we wat onze vrienden aan het doen zijn en te vertellen hebben. Duidelijk een heel andere beginpunt. Wanneer we een behoefte, probleem of vraag hebben dan staan we open voor suggestie. Wanneer we actief zijn op Facebook zijn onze behoefte al aan het vervullen. De behoefte om te weten wat onze naasten aan het doen zijn.
Daarmee hebben Google Search Ads een psychologische voordeel boven Facebook- en Instagram Ads. Google Ads heeft nog een ander, blijvend voordeel boven Facebook Ads en dat te maken heeft met verwachtingen.
Op Facebook verwachten mensen binnen het Facebook ecosysteem (lees: de website) te blijven. Facebook probeert feitelijk “het internet” te zijn. Wanneer je klikt op een Google zoekresultaat of advertentie dan verwacht je naar een andere website te gaan. Dit heeft onder andere effect op de bounce rate van de bezoeker. Een gebruiker vanuit Facebook heeft daarom een hogere bounce rate dan een gebruiker vanuit Google. Dan maakt het niet eens uit of het vanuit een organisch resultaat is, of een advertentie.
Kortom, wanneer “conversie op de eigen website” het doel is, dan zijn Google Zoekadvertenties effectiever dan Facebook Ads.
Heb jij het doel om mensen naar jouw website te krijgen en vindt die conversie plaats op jouw website, zoals een verkoop? Dan is het handig om je eigen Google Ads Campagnes te kunnen opzetten en beheren.
Wil jij dit leren op een productieve en effectieve wijze? Schrijf jezelf dan vrijblijvend in voor de cursus “Google Ads: Makkelijk geleerd”
Dan houden wij je op de hoogte van ontwikkelingen rondom deze cursus. Naar verwachitng lanceren we de cursus in Januari via Udemy. Iedereen die zich vooraf heeft ingeschreven krijgt een interessante korting op de cursus en een aantal van de inschrijvingen krijgen preview toegang tot de cursus.
0 reacties